dijous, 7 de novembre del 2013

L'ÒMNIBUS DE LA MORT: PARADA FALSET Toni Orensanz

Toni Orensanz és periodista i guionista. És col·laborador habitual del diari La Vanguardia i de nombrosos mitjans locals i nacionals.
El club de lectura ha iniciat la tertúlia de L'òmnibus de la mort: parada Falset amb molt de respecte al ser un tema, encara avui, difícil de tractar. Els tertulians han destacat l'interès per l'obra però també han manifestat que se'ls ha fet difícil llegir-lo. Esperaven trobar-se davant una novel·la d'acció, fet que els ha provocat la sensació de manca de dinamisme  fins arribar al desenllaç de l'obra . En la valoració de la lectura ha sorgit el terme periodisme d'investigació destacant, precisament, la minuciosa tasca que du a terme Toni Orensanz per esbrinar  qui eren els causants de les accions que ens relata i com van transcórrer. És remarca molt la imparcialitat del mateix autor en el desenvolupament de l'obra, sobretot tenint en compte que familiarment s'hi veu implicat.
La majoria de tertulians opinen que l'objectiu del llibre és clar i per això passa de puntetes per damunt les històries paral·leles que es troben en la trama del llibre.
Es comenta també fins quin punt és necessari, convenient o desitjable treure a la llum "allò que va passar". Les interpretacions són diverses, per uns és necessari poder-ne parlar obertament i deixar de banda els silencis. Altres entenen els silencis de les famílies perquè  significa reviure uns fets que els van marcar tot i ser infants i més quan es viu en un poble on es poden creuar cada dia pel carrer.
Ha cridat l'atenció el personatge de Fresquet i tots els girs de la seva  personalitat. El seu fill el considera un home just, que volia justícia social però els tertulians el qualifiquen com un vividor, un eixelebrat,  just segons la seva justícia, sense ideals...es comenta que el final d'aquest personatge havia de ser a la Resistència francesa i no atracant Ajuntaments i dependències municipals com un vulgar delinqüent.
S'ha demanat als lector una paraula  que defineixi el llibre i han sorgit les següents: difícil, dur, pedra, llosa, justícia hipotètica, clar i imparcial.
El que més ha agradat del llibre és precisament la imparcialitat de l'autor i la valentia per tirar endavant la investigació malgrat trobar involucrats membres de la seva família.
S'ha puntuat el llibre amb un 6'6

3 comentaris:

  1. ADELAIDA
    Us envio la meva opinió sobre el llibre que hem llegit aquest mes: L’òmnibus de la mort: parada Falset de Toni Orensanz.
    Ha sigut de molt bon llegir, no pel tema, sinó per la manera que te l’autor de explicar com va anar descobrint el que va passar fa ja tants anys i que han estat massa poc explicades.
    He trobat que és un autor molt valent, ha donat a conèixer del nom del seu tiet avi i forma part de l’Associació de la Recuperació de la Memòria Històrica, i ens explica tots aquests episodis de la guerra que durant tants anys ens han amagat.
    Sento no poder estar amb vosaltres perquè hi ha molt tema per debatre.
    No m’agraden els llibres de la guerra civil, però aquests m’ha enganxat i el trobo molt interessant.

    ResponElimina
  2. XAVIER FOLCH
    És un llibre de silencis, silenci dels veïns, silenci dels parents silenci dels perdedors... .
    La primera part es fa pesada, per massa minuciosa, un cop coneix el fill del Fresquet el llibre comença a agafar ritme i es fa més àgil.La meva puntuació es un 6 per que l'autor es guarda un as a la màniga i no diu qui és l'innominable

    ResponElimina
  3. PAULINE
    Com un Senegalès , llegir aquest llibre m'ajuda a entendre el passat d'Espanya en general i de Cataluya en particular per així comprendre més o menys el que passa avui dia, sobretot des del punt de vista politic. Encara no he acabat de llegir-lo , ho estic fent amb molta passió ,

    ResponElimina