dimecres, 26 d’octubre del 2022

A L'ESPONA DEL LLIT de Guy de Maupassant


A l' d'octubre hem llegit "A l'espona del llit" de Guy de Maupassant (Dieppe 1850-Paris 1893). Aquest mes hem fet una lectura diferent a la que estem acostumats, per una banda ens referim al gènere: el conte i per altra banda hem conegut un autor del segle XIX. 

El títol "A l'espona del llit" fa referència a l'últim conte del llibre el qual va donar peu a la pel·lícula de Luchino Visconti "Il lavoro". El primer relat és "Bola de greix" , la seva base argumental i el tractament psicològic dels personatges serveix també a John Ford per a la  pel·lícula "La Diligència". Aquests són dos exemples de la plasticitat dels textos. Tots els lectors han coincidit en aquesta plasmació del text en imatges, no només en els que hem anomenat sinó també en la resta de contes que composen el llibre. 

Les lectores han manifestat que en tots els contes la dona hi juga un paper molt important, en alguns en diríem d'empoderament, que fins i tot tenen una visió actual, encara que el context és molt diferent. Maupassant ens explica realitats, tal com són i ens emociona. 

S'ha destacat també la feina del traductor Lluís Calderer que ens ha regalat una prosa que en algun moment és poesia. Valoració 8
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada