dimecres, 3 de juliol del 2024

CA LA WENLING de Gemma Ruiz


 Tanquem la temporada del Club amb la lectura del llibre de la Gemma Ruiz " Ca la Wenling".

La Gemma Ruiz (1975) és periodista i escriptora. Ha treballat des de 1997 al servei d'informatius de Televisió de Catalunya i s'ha especialitzat en cròniques culturals dels Telenotícies. Va publicar la primera novel·la Argelagues el 2016, posteriorment Ca la Wenling i el 2022 va guanyar el Premi Sant Jordi amb Les nostres mares.

La lectura de Ca la Wenling ha estat una mostra de pura amistat que es va confegint de mica en mica. En la tertúlia es comenta que en la narració es veu reflectida la professionalitat periodística de l'autora en la forma com va tractant les diferents temàtiques que surten al llarg de tot el llibre.

En principi podríem dir que fa un retrat de la vida de barri mitjançant els personatges que van passant per Ca la Wenling, però no ens podem quedar només amb aquesta lectura. De forma molt mesurada va introduint molts temes que ens faran pensar: societat patriarcal, cultura oriental i costums, perjudicis, feminisme, masclisme en grans autors literaris, la política del fill únic a la Xina, les adopcions, les àvies ciment, la llei d'estrangeria, abusos dels drets humans i un llarg etc.   

Es comenta també el tipus de llenguatge planer com els seus personatges que incorporen un vocabulari que es va perden: aviam, cagon tot... va combinant català i castellà imitant la parla dels xinesos nouvinguts. Fa referencia també a cançons i textos en anglès. Vaja una extensa mostra d'interculturalitat molt ben treballada. 

Esperem que gaudiu de l'estiu amb moltes lectures i ens tornem a veure al setembre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada