dimecres, 29 de març del 2023

Allò que va passar a Cardós de RAMON SOLSONA


Ramon Solsona és un escriptor i publicista  català conegut també per les seves col·laboracions en diversos diaris (Avui, La Vanguardia..) i programes de ràdio. També ha escrit guions de sèries televisives (Estació d'enllaç, El cor de la ciutat..) podem dir que és un escriptor polifacètic que treballa diferents gèneres. El 2010 va rebre el premi Sant Jordi per la novel·la “L'home de la maleta”.

En aquesta ocasió hem llegit “Allò que va passar a Cardós”. Els tertulians del club han gaudit de la lectura i l'han valorat molt bé. 

S'ha comentat que el tema en si ja és molt interessant, connectar amb quasi vuitanta quilòmetres de canalitzacions excavades a l'interior de la muntanya, uns llacs pirinencs per proveir d'aigua diverses centrals elèctriques. Una obra gegantina amb pocs  mitjans i molta ma d'obra que transforma la fesomia dels pobles. A la vall de Cardós es va començar l'obra el 1959 i es va acabar el 1974.

Per altra banda se ha destacat l'estructura de la novel·la. El Ramon Solsona no divideix l'obra en capítols  sinó que dona veu als personatges que viuen en aquell moment la construcció de la gran obra.  Inicia la novel·la amb la veu de qui serà el principal protagonista del llibre i la va seccionant amb cadascuna de les vivències dels personatges, per acabar i tancar la història, una altra vegada amb el protagonista, el Santi Vallory. Aquesta forma narrativa dona una panoràmica dels fets des de diferents punts i ha agradat als tertulians.

S'ha parlat també de l'estraperlo, la filmació de la pel·lícula com a gran expectativa de la població. S'ha fet menció del paper de la Guardia Civil i el capellà com a forces dominants, de l'allau d'obrers immigrants que generaven una població dins d'una altra, dels germans Dinamita...etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada