Hem iniciat el nou any amb la tertúlia del llibre de Dai Sjie "Balzac i la petita modista xinesa".
Dai Sijie és un cineasta i novel·lista xinès que viu a França. Fill de metges que van viure la persecució i empresonament durant la revolució cultural de Mao Zedong. El mateix autor va ser enviat a un poble de la muntanya per reeducar-se, vivències que són explicades en la novel·la en forma d'aventura i sense dramatisme.
Les tertulianes destaquen sobre tot el contrast desequilibrat entre la vida de la ciutat i la vida rural. Es manifesta des que arriben els protagonistes al poble per fer la reeducació on un violí es presenta com un artefacte mai vist per la població.
Un altre punt a destacar és la importància de la paraula, la oratòria i la narració que donen ales als nois per transformar la vida dels camperols fent-los somniar a través de les pel·lícules que els expliquen. Després la paraula escrita amb la prohibició de la lectura és el gran instrument per obrir les ments i veure mon, més enllà de les muntanyes que els barren el pas.
També ha sorprès a les tertulianes el xoc de cultures. Els protagonistes ens mostren un episodi polític i social com el de la Revolució Cultural xinesa amb la seva estada per reeducar-se i en canvi les lectures que els fan obrir els ulls i els enlluernen són tots autors francesos. La prohibició fa el desig.
Han sorgit molts altres temes i molt diversos a tenir en compte, com és el paper de la dona en aquest tipus de societat, o el tema de la sanitat en l'hospital que ens situa, o l'avortament, o el paper que juga el pare de la petita modista quan va a un nucli de població, o l'acció de les fetilleres en contraposició a la figura del metge...etc. En fi una novel·la que ha agradat i ha donat molt per parlar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada