dilluns, 6 de febrer del 2017

DON JOAN O EL FESTÍ DE PEDRA de Molière

Per segona vegada al club de lectura  hem llegit teatre. L'obra Don Joan o el festí de pedra de Molière s'ha trobat entenedora i fàcil de llegir, tot i que alguns tertulians no acaben d'acostumar-se a aquest gènere.  
Molière és considerat com el mestre de la "comèdie française" . L'objectiu de la seva obra és fer riure posant en l'escena les debilitats de la  societat francesa del segle XVII.
En l'obra Don Joan o el Convidat de Pedra els lectors consideren que fa una crítica a l'església i a la classe benestant. 
El personatge de Don Joan s'ha considerat com a prototipus de cavaller: valent, noble en la batalla, lliure, amb honor segons l'afer i alhora desafiant, descarat, escèptic, depredador... 
Posa en escena la crítica a la religió, no creu en el cel i el desafia constantment. Com a antitesi d'aquest sentiment s'ha trobat el personatge del rodamón, l'asceta al que desafia oferint-li pa a canvi de què renegui. La resposta és aclaparant: "abans es morirà de fam"
Sganerelle, el criat, és la figura còmica i alhora assenyada, n'hem dit la veu de la consciència que no té el seu amo. 
Els lectors al llarg de l'obra han trobat moments molt teatrals com l'escena on Don Joan  intenta seduir les dues noies a la vegada; moments molt sincers com quan parla Elvira sense saber que ha passat i també moments molt tristos quan el pare de Don Joan parla de l'amor pel seu fill malgrat tots els mal de caps que li comporta.
L'obra s'acaba tal com ha de ser, tot i que algun tertulià no enten aquest final, amb el càstig exemplar del gran pecador però amb un altre final pel personatge de Sganarelle. La fi realista de l'obra, amb la mort del protagonista s'ha quedat sense sou.

Puntuació: 7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada